Kullanılan Ürünler | ORION Bant Temizleme Sistemleri , ApronSeal™ Double Yan Sızdırmazlık Toz Lastiği , LD Darbe Barları , Martin® Dış Aşınma Plakası , Roller Tracker™ |
---|---|
Kullanılan Ürün Türleri | Bant Sıyırıcılar , Transfer Noktası Çözümleri , Bant Merkezleme , Bant Sızdırmazlık , Bant Desteği |
Endüstriler | Kömür Yakıtlı Enerji |
Müşteri | Kolin Termik Santrali |
Problem

Manisa İli Soma İlçesi'nde yerli linyit yakıtlı 510 MW kurulu güce sahip Soma Kolin Termik Santrali, 2019 yılında kurulmuş olup, halen üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Tesisteki PC05-A numaralı, 1100 mm genişliğindeki boru konveyöründe taşınan 80º-100º C sıcaklığındaki kül, tozuma ve döküntü problemlerine yol açıyordu. Malzeme besleme bölgesindeki yetersiz sızdırmazlık ve bant desteği nedeniyle döküntü ve aşırı tozuma meydana gelmekteydi. Ayrıca, kullanılan birincil ve ikincil sıyırıcılar, konveyör bant dökülüş bölgesinde yeterli sıyırma sağlayamıyor ve geri dönüş yolunda döküntü problemlerine neden oluyordu. Bu durum, hem iş güvenliği hem de verimlilik açısından ciddi bir sorun teşkil etmekteydi. Tesis yöneticileri, yaşanan bu sorunları çözmek amacıyla Martin Engineering uzmanlarından destek talep etmiştir. Daha önce konveyör imalatçısı tarafından yapılan yükleme teknesi tasarımı yetersiz kalmış ve bu da mevcut problemlerin devam etmesine neden olmuştur.
Çözüm

Martin Engineering Türkiye uzmanları, bölgedeki durumu detaylı bir şekilde inceledi ve hızlı bir çözüm planı oluşturdu. Transfer noktasında, yetersiz hacme sahip olan 7,5 m uzunluğundaki yükleme teknesi yeniden tasarlandı. Martin Servis Teknisyenleri, bu alanda bir Martin® Darbe Barı, üç Yan Destek Barı, beş Track Mount Darbe Rulo İstasyonu, Double ApronSeal™ Sızdırmazlık Lastiği, Aşınmaz Plakalar, Roller Tracker bant merkezleyici ve Torsiyon V-Plow Plus Kuyruk Sıyırıcıyı montajladı.Darbe barı ve yan destek barı sistemi, rulolar yerine düşük sürtünmeli, enerji emici ve bandı destekleyen barlardan oluşmaktadır. Bu sistem, yan silgileri destekleyerek tozuma sorununu azaltır. Dökülüş bölgesinde ise QC1 XHD Birincil Sıyırıcı ve Orion 2000 Sekonder Sıyırıcı montajlanarak, bant geri dönüş yolundaki döküntü probleminin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu çözümler, hem tozuma ve döküntü sorunlarını gidererek verimliliği artırmayı hem de iş güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir.
Sonuç

Yeniden tasarlanan yükleme teknesi ve montajı yapılan sistemler sayesinde, ortamdaki toz miktarı %80 oranında azalmıştır. Yapılan uygulama öncesi ve sonrası fark, gözle görülür şekilde belirgin olmuştur. Bu iyileştirmelerle birlikte, konveyör bant daha temiz, daha güvenli ve daha verimli hale getirilmiştir. Bantta manuel temizlik ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır, bu da iş güvenliği risklerini azaltmış ve iş gücünü başka alanlarda kullanma imkanı sağlamıştır, böylece üretim verimliliği artmıştır. Bant kapasitesi: Soma Kolin Termik Santrali'nde taşınan kül miktarı, her gün yaklaşık 1.000 ton civarındadır (günlük kapasite). Yapılan iyileştirmeler sayesinde, bant üzerindeki tozuma %80 oranında azalmıştır. Bu da günde yaklaşık 800 kg toz azaltımı anlamına gelmektedir. İş gücü kazanımı: Manuel temizlik için her vardiyada yaklaşık 1-2 saat iş gücü kaybı yaşanıyordu. Bu kaybın ortadan kaldırılmasıyla, günlük toplamda yaklaşık 2-4 saat iş gücü tasarrufu sağlanmıştır. Bu süre, başka operasyonel alanlarda kullanılmak üzere yeniden yönlendirilmiştir. Müşteri, yapılan bu iyileştirmelerden oldukça tatmin olmuştur ve bu referans çalışmayı, bütçeleri doğrultusunda diğer bantlarda da uygulamayı planlamaktadır. Bu sayede, tüm tesiste verimlilik artışı ve iş güvenliği iyileştirmeleri sağlanması hedeflenmektedir.